Waarom een iPad en geen andere tablet kopen?

Er bestaan veel soorten tabletten, waarom zijn wij dan van mening dat de iPad de ideale tablet is? Onze voorkeur voor de iPad is gebaseerd op tien redenen.

1. iOS, zo eenvoudig (een kind kan de was doen)

Een enorme troef voor de populariteit van de iPad is de eenvoud. Eenvoud was steeds de symboliek van Apple. Het is nu ook de grootste troef van de iPad. 
De interface bestaat uit een scherm met icoontjes. Hoe meer Apps je hebt geïnstalleerd, hoe meer schermen er verschijnen waartussen je kan bladeren.  
Het enige wat je aan de interface zou kunnen aanpassen is:

  • de achtergrond van de schermen
  • de volgorde van Apps
  • eventueel een aantal Apps in een mapje plaatsen. 

Veel eenvoudiger is niet denkbaar, wat een iPad geschikt maakt voor jong en oud. 

2. Om het voor iedereen toegankelijk te houden is het platform behoorlijk gesloten.

Dat klinkt als een contradictie, maar het houdt bijvoorbeeld in dat je geen Verkenner hebt.
Je kan niet zomaar bestanden overdragen en bovendien worden niet alle bestands-formaten ondersteund.

Het toverwoord is 'open': Windows is 'open', Macintosh is 'gesloten', Android is 'open', iOS is 'gesloten'. 
Apple krijgt er nog steeds van langs met 'open'-'gesloten' tegenstelling. Maar 'open' is geen toverwoord. Het is een vloek, een jobstijding. En dat weet Samsung.
De Android-versie van Samsung heeft weinig meer van doen met het 'open'-ideaal van Google. Zoals het in de eerste bespreking op
Tweakers.net staat:

Samsung zegt te innoveren, maar probeert in feite Android met TouchWiz steeds verder naar zich toe te trekken. Niet alleen past het alle interface-elementen aan en heeft Samsung lak aan de design guidelines van Android, ook wil het zoveel mogelijk elementen en diensten van Android naar zich toetrekken [...].

Zelfs Netties.be, die regelmatig kritiek heeft op Apple, moet nu toegeven dat dit systeem voordelen heeft.

"We mogen al vaak kritiek geuit hebben op het feit dat Apple zijn producten zo hermetisch afschermt, en alleen maar toelaat dat je programma's op zijn toestellen installeert die het zelf goedgekeurd heeft. Toch heeft dit systeem zijn voordelen, zoals de laatste dagen nogmaals bevestigd werd”

3. Eenheid en keuzevrijheid

Orde en streng deurbeleid. Apple krijgt vaak kritiek op die geslotenheid. In het geval van iOS is dat onzin. Openheid is in het geval van iOS een keuze. Ja, je kunt iTunes alles voor je laten synchroniseren zonder dat je daar enige inspraak in hebt, maar evengoed doe je alles handmatig. iOS is daarom perfect geschikt voor Jan met de pet, maar ook voor veeleisende gebruikers met de nodige kennis. En echte tweakers kunnen het apparaat desnoods nog altijd jailbreaken. 

4. Streng censuur beleid

 Om daar alles schoon en veilig te houden. Applicaties zijn alleen te krijgen via de Apple App Store.  Malware of naakt (zelfs in kunstzinnige vorm) kom je er niet tegen. Dat is niet zo heel gek. Maar soms wordt er ook een ethische grens overschreden. 

Apps om te downloaden met BitTorrent vind je niet, evenmin als Apps die bestanden scannen op malware of virussen. Het komt zelfs voor dat Apps geweigerd worden omdat ze het woord Android in hun omschrijving hebben.

Het strenge App-beleid zorgt er wel voor dat het aanbod van Apps kwalitatief heel erg hoog ligt. Kwantitatief ook trouwens. Dat komt niet alleen omdat iOS het eerste echte tablet-besturingssysteem is en er bijzonder veel iPad-gebruikers zijn. Maar ook omdat het voor gebruikers eenvoudig is om te betalen. Uiteraard kan het met een creditcard, maar ook met een iTunes-tegoedkaart. Deze zijn verkrijgbaar in veel winkels. Omdat het voor gebruikers makkelijk is om een kleine App te kopen, is het voor ontwikkelaars de moeite waard om een goede App te ontwikkelen.

5. Amper verschil tussen de versies

Als je bij iOS alle generaties naast elkaar legt, met allemaal verschillende versies, zal je amper een verschil merken. Dat komt omdat Apple alles graag eenvoudig houdt. Dan is altijd alles duidelijk en hoef je nooit na te denken over hoe je bij die ene App komt. De verschillen zitten vooral in verbeteringen. Alles wordt intern steeds beter en dat merk je ook qua snelheid. Om iOS met één woord samen te vatten is het woord "vertrouwd" geschikt. Alles blijft eenvoudig en er kan niks geks gebeuren.

Bij Android daarentegen zijn er nog veel verschillende versies die lopen op de Gingerbread (Versie 2.3). Alhoewel deze reeds twee jaar oud is, loopt deze nog steeds op 38% van de Android-tablets.

De eerste generatie iPad (2010) werkt nog tot en met iOS 5.

 

Besluit  

Wij kunnen hieruit besluiten dat er vele Android toestellen zijn die men niet meer kan updaten. 
Een iOS update is - daags na de release - onmiddellijk beschikbaar voor alle toestelen.

Bij Android update (Google) is het afwachten wat de fabrikant van zin is. En zij hebben geen up-to-date-impuls. Updates maken kost geld aan de firma en bugs moeten worden opgelost.

Om al deze redenen loopt Android altijd een beetje achter ten opzichte van het iOS.
Maar hoelang moet Samsung vasthouden aan de officiële versies van Android van Google?
Omdat voor Android een licentie op open-bronbasis geldt, kan Samsung op elk moment een eigen weg gaan (zijn eigen versie met zijn eigen broncode maken). Google biedt zijn diensten en de naam Android alleen aan smartphone- en tablet-makers die zich aan de regels houden. Er zijn dus in China en elders veel "Android"-telefoons en -tablets verkocht die werken op het basis-besturingssysteem, maar geen Google-functies hebben. Amazon (met de Kindle Fire) en Barnes & Noble (met de Nook) zijn hiervan de bekendste voorbeelden in de Verenigde Staten. Beiden hebben een versie van Android die opzettelijk de apps, diensten, merknaam en beperkingen van Google vermijdt.

(Bron: tidBits)

6. Gebruiksgemak

Geen mobile PC

Je PC op broekzakformaat. Dat was zo ongeveer het ideaalbeeld waarmee vroegere smartphones werden ontwikkeld. Hoe anders was iOS. Toen Apple in 2007 de iPhone aankondigde, introduceerde het een nieuwe manier van "mobiel denken". 

Apps - kleine Applicaties speciaal gericht op mobiel gebruik - namen de wereld over en iOS werd een platform waarop talloze originele ideeën hun oorsprong vonden.

Waarom deze geschiedenisles? Eenvoudig: iOS was en is heel veel, maar geen poging om je PC-ervaring op een klein scherm te krijgen. Dankzij de touch-besturing navigeer je vloeiend en snel door het hoofdscherm en menu's, Apps zet je op de plek die je maar wilt (bijvoorbeeld in handige mapjes) en de iPhone heeft maar één grote Home-knop nodig.

Zet daar Android tegenover. Het besturingssysteem heeft een wirwar van schermen dankzij één menu waar alles op alfabetische volgorde staat én een startpagina waar je nóg een keer Apps neerzet die je vaak gebruikt. Dubbel werk dus. 

Daarnaast heeft Android last van een digitale knoppenoverdosis en moet je tot overdaad van ramp zelfs antivirus-Apps installeren om je Apparaat schoon te houden. Android's open aard blijkt een open haard voor malware; iets wat voorheen beperkt was tot de gewone computer.

Het iOS (bij de iPad) heeft in tegenstelling tot de vele Androidtoestellen géén extra laag er bovenop.
Elk merk poogt zijn eigen wending aan het besturingssysteem te geven door er een laag bovenop te leggen.
Zoals bij Samsung (Touchwiz) of zoals bij HTC ( HTC Sense) of zoals bij Sony (Timescape UI).

Het iOS (bij de iPad) is ook niét gerooted (jailbreak of anders gezegd, een verandering aan het besturingssysteem. Wat bijvoorbeeld wél het geval is bij het Kruidvat-tablet, met gevolg dat er bepaalde App's niet meer werken.
Telenet bijvoorbeeld blokkeert livestream voor 'geroote' Android-toestellen. Een verwittigd man/vrouw is er twee waard!

Deze verschillende lagen noemt men "Fragmentation" (splinterbom).

Op een iPad - die géén lagen er boven op heeft - werkt gewoon alles!

7. Koning der Apps

Apps - zowel voor voor Android als voor IOS - zijn er in alle soorten en maten. In Google Play vind je een bijna onuitputtelijke hoeveelheid mobiele Applicaties.
Maar er is één probleem: het overgrote deel is 'rotzooi'. Overtuig je zelf maar: 

  • - Google  verwijdert 60.000 Apps uit Play Store (De Standaard)
  • - 2 weken later kon je in Dutchcowboys lezen: 'Malware in 32 Android Apps'. Deze werden 9 miljoen keer gedownload via Google Play!
  • Apple telt nu (mei 2013) af naar de 50ste miljard downloads - zonder problemen!

Omdat iedere ontwikkelaar zomaar zijn software op de mobiele Apps voor Android tablets kan maken, werkt de helft voor geen meter en ziet de andere helft er totaal niet uit.

Dank zij een veel strenger deurbeleid, moeten iOS-Apps voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. 

Eerder was hier als prake van "fragmentation". Maar android-ontwikkelaars gaan nog verder, zij spreken over "device fragmentation” (afbrokkeling door de vele verschillende toestellen) en beklagen zich hierover:

  "Natalia Luckyanova: 99.9% of support emails are complaining their device isn't supported. We currently support 707 devices. Mindblowing.

David Smith: My android developer stats show 1443 unique devices on Android Market. You're almost half way there ;-) Congrats on the launch.

Ontwikkelaars beklagen er zich over dat er teveel verschillende (Android) toestellen zijn. Dat maakt het voor hen zeer moeilijk om een App te schrijven die perfect draait op alle Android tablets. Zij ondersteunen slecht 707 van de 1443 toestellen!

Google werkt aan een oplossing

Google is zich bewust van het voortdurende probleem van fragmentatie bij Android, maar zegt dat het toch op een snel tempo zal blijven innoveren. Tegelijk zoekt het Androidteam naar een oplossing om de updates sneller naar nieuwe toestellen te brengen.

Volgens Burke zou een meer modulaire software er voor moeten zorgen dat fabrikanten sneller updates en tweaks kunnen doorvoeren in aparte onderdelen van de software.

Burke zei ook nog dat Google probeert een beter begrip te krijgen van de verschillende types hardware waar Android op draait. Veel instaptoestellen in opkomende markten draaien het oudere Gingerbread vanwege hardwarebeperkingen, zoals beschikbaar geheugen.
“We proberen Android efficiënter te maken, zodat instaptoestellen de software kunnen gebruiken,” vertelde Burke.
Om dat te verhelpen zet Google verder in op de ontwikkeling van Project Butter, dat de interface vlotter moet doen werken. Burke zei nog dat ontwikkelaars ook op goedkopere telefoons moeten testen, en niet alleen op high end krachtpatsers.

(Bron: Smartbizz)

Game-machine iOS

Het lukt Android niet om de Games van iOS te onttronen.

Google heeft deze week een volledig op Android gericht game-centrum aangekondigd, compleet met achievements, leaderboards en savegames in de cloud. Maar is dit genoeg om Android tot een volwaardig game-platform te smeden? Feit is namelijk dat het maken van Android-versies van games bij veel ontwikkelaars onderaan de prioriteitenlijst staat en games meestal eerst beschikbaar komen in Apple’s App Store.

Voor menig spellenmaker is het bijzaak, iets dat nu eenmaal moet gebeuren. Zelfs vandaag de dag is het moeilijk om een spel te vinden dat uitsluitend beschikbaar is voor het Linux-platform, of een ontwikkelaar die bereid is om zijn eeuwige liefde aan Android te verklaren. Mensen mogen dan wel Android-games ontwikkelen, ze lijken er geen plezier in te hebben.

Android-gaming is niet leuk
Owen Faraday, redacteur van Pocket Tactics, die enige tijd geleden voor Wired over Android gaming schreef, noemde de Google-marktplaats "een desolate woestijn".

Nicolas Vining van Gaslamp Games noemt - recht voor de raap - de hele procedure een nachtmerrie. "Er zijn gewoon te veel Android-apparaten met verschillende specificaties, beeldformaten en -resoluties, software revisies en conflicten. Je kunt geen Android-spel lanceren zonder dat je een enorme lading werk krijgt voor de ondersteuning. Als klein bedrijf kunnen we iets dergelijks niet aan."

De ontwikkelaars krijgen ook te maken met een even grote hoeveelheid problemen. Veel piraterij, ernstige apparaat-fragmentatie en een gebruikersbasis die ogenschijnlijk minder geneigd is om te betalen voor premium apps - dit zijn allemaal variabelen die ontwikkelaars het leven zuur maken.

Bron: techhive.com/

 

 

8. Prijsbeleid

Andere kritiek op Apple is het prijsbeleid. Men spreekt over de dure accessoires en vindt de prijs van een iPad "wat de gek ervoor geeft". "iPad, dat is voor wie veel geld heeft".

Daar heeft men deels gelijk in, Apple-materiaal kost veel, maar is dit niet relatief ? Je hebt al een iPad voor een startprijs van € 329. Deze prijs komt overeen met de "betere klasse" van de Android-tablets.

'Dure prijs' is dan ook het meest voorkomende vooroordeel

Belangrijker voor het prijsargument is het apparaat zelf. Je krijgt een besturingssysteem dat perfect is afgestemd op het apparaat. iOS draait alleen op de iPhone, iPad en iPod Touch in plaats van op honderd verschillende apparaten die allemaal net even anders zijn. 

Je krijgt een toestel dat tot in de details is afgewerkt met edele materialen. Zelfs de verpakking is afgewerkt.
Je koopt voor een prikje een Android maar die kan het systeem vaak amper aan.
Met een sterkere Android zit je snel in de zelfde prijsklasse als iOS. En dan is het nog maar de vraag hoe lang het apparaat wordt ondersteund. Veel recente Androids krijgen niet eens een update naar de laatste versie van Android, Jelly Bean (zie 5).

9. De onstuitbare opmars van Android

Dit staat in verschillende kranten en tijdschriften te lezen. Juist !
Er zijn 46 % iPads of iPad mini's tegenover 48,8 % tabletten met het besturingssysteem Android van Google. Vorig jaar had Apple nog een marktaandeel van 51 %.
Dus …... Apple is aan het zakken.

Maar men ziet over het hoofd dat:

  • iOS enkel op Apple toestellen werkt (slechts verschillende 16 modellen)
  • Android-tablets door verschillende fabrikanten worden gemaakt en dat er steeds meer fabrikanten en modellen bij komen.

Op een Chinese website zijn er reeds 773 modellen van Android-tablets te vinden met een startprijs van $46,43 (€ 35,53) en je kan er kopen zonder verzendkosten te betalen.

Het succes van goedkope tablets is er mede verantwoordelijk voor dat Android nu het meest gebruikte besturingssysteem op tablets is (56,5 %). Microsoft lijkt met Windows 8 en Windows RT echter nog geen speler van belang te zijn. Tablets die op het nieuwe besturingssysteem draaien zijn goed voor 3,7 % van de verscheepte tablets in het eerste kwartaal.

10. Te weinig aansluitingen?

Apple is altijd al een voortrekker geweest. 

Apple was de eerste om de Floppy disk 5 1/4 inch te vervangen door de kleinere 3 1/2 inch.

Apple was de eerste om een computer te maken zonder een diskettestation.

Apple was ook de eerste om een computer te maken zonder een CD-toestel.

En nu is Apple van oordeel dat een usb aansluiting (stick of harddrive) niet meer nodig is voor een iPad.

De iPad heeft geen USB-poort. So what?

Navraag bij iPad gebruikers leert ons dat zij - na bijna een jaar intensief iPad gebruik - een USB-stick nog niet hebben gemist.

Er is ook meer dan lokale harde schijven.
We organiseren ons in toenemende mate via "the Cloud". Het internet is een stockeerruimte geworden die ons helpt om meer mobiel te werken. Of is het omgekeerd?  Hoe meer we mobiel werken, hoe gemakkelijker we bestanden stockeren op het internet.

Daarenboven bestaan er de nodige Apps om goed te werken in "The Cloud". Zij maken het gebruik van een USB-poort overbodig.


Wat zegt Test-Aankoop?

Van de 144 geteste tablets

  • zijn de 11-best geklasseerde iPad's
  • waarvan een iPad twee maal de beste koop is
  • de eerste Win-tablet (Acer) staat op plaats 12
  • de eerste Android-tablet (Samsung) staat op plaats 17.

Verdere uitleg hierover vind je in Test-Aankoopvia de link van TA (die enkel voor TA-leden leesbaar)


Besluit

 

Wat zoek je in een tablet? 

Dat is een vraag die je voor jezelf dient te beantwoorden vooraleer je een tablet aanschaft.

  • wil je een extra apparaat, waarmee je ontspannen op de bank een spelletje kan spelen of waarop je een en ander kan lezen?
  • gaat het jou om eenvoud, elegantie, prachtig design en gebruiksvriendelijkheid?
  • wil je ermee werken zonder te veel te moeten leren of lessen te volgen? 

... dan komt er niets in de buurt van iOS! 

  • ben je een fervente computerhobbyist?
  • doe je graag knutselwerk en personalisatie?
  • wil je zo goedkoop mogelijk van een tablet "genieten"?

... ga dan voor een Android tablet!